0530 580 24 80 - 0216 474 74 26
info@krcyonetim.com

Blog Details

COVİD-19 DÖNEMİ VE UZAKTAN YÖNETİM STRATEJİLERİ

Merhaba Sevgili Dostlarım,
Bu yazının kesinlikle, sağlık + siyasetle ilgili olmadığını, özellikle hemen belirtmek istiyorum. 🙂 Yazım, tamamıyla iş dünyasıyla ve iş dünyasının üst düzey Şirket/Kurum yönetimleriyle ilgili!..
Özellikle de, içinde bulunduğumuz bu sıkıntılı günlerde, ikili veya çoklu görüşmelere + online toplantılara imkan tanıyan Webinar’lar ile kurumsal iletişim Portalları/Intranetleri… Ve de bu tür kurum içi veya dışı grup çalışmalarında, yapılma(ma)sı gereken yönetim stratejileriyle!..

Yazının giriş bölümü için; Sn. Arzu Deniz Aksoy’un Etik Blog daki ‘Daha İyi Bir Dünyaya Doğru’ başlıklı yazısında belirttiği gibi “Corona Virüs/Covid-19 salgınının etkili olmaya başladığı Ocak ayından bugüne kadar, tüm dünyada bir panik havasının hakim olduğunu söylemek hiç yanlış olmaz. Salgınla mücadele kapsamında dünya genelinde yürütülen, tecrit uygulamaları sonucu küresel anlamda ekonomik kriz olasılığı da, diğer bir gündem konusu. Birçok değerli ekonomi uzmanına göre, salgınla mücadelenin ardından, dünyadaki toplumsal düzeni değişmesine yol açabilecek bir dizi ekonomik sıkıntı kapıda beklediğinden, bundan sonra – özellikle – kurumsal yapılarda, artık gözardı edilemeyecek ‘Dijital Toplantılar ve de Uzaktan Yönetim’ stratejilerine önem vermek gerekiyor!” şeklindeki açıklamalarına katılmamak, mümkün mü? Diye sorsam! Cevabınızın ne olacağını, çok iyi biliyorum!..

Bu nedenle ve bu dönemi en az hasarla atlatmak için, kurumiçi dayanışma ve beraberliğin gereğine binaen konumuz; içinde bulunduğumuz zaman diliminde, ekonomik açıdan hemen hemen herkes ayakta durmaya çalışırken, bu hengâme içinde özellikle de şirketlerin, sektörel çalışma alanlarına göre; evden çalışmaya – uzaktan yönetime yönelmeleri ve bu yönelmelerin önemli bir parçası olan Webinar’lar da yaşanan, deneyimsizlik kaynaklı sorunlar ve sıkıntılar!

Aslında bu da çok normal. Tüm dünya olarak, hepimiz hazırlıksız yakalandık. Ancak 1964 yılı içinde, o dönem ismi “Bell” olan, şimdiki “AT&T” tarafından, kameralarla gerçekleştirilen ilk görüntülü görüşme teknolojisinden bu yana; Skype, Demio, Ninja, Jet, GoTo, Hangouts, başta olmak üzere, WebEx, GetResponse, Viber, Messenger, YouTube, Zoom Meeting, WhatsApp, Google Duo, Microsoft Teams, Facebook, İnstagram, Gtalks, ClickMeeting, Vitel, Etgi Grup ve Vs. gibi teknoloji şirketlerini, bu noktada özellikle vizyonlarından dolayı kutlamak gerek! Eğer bu uygulamalar gündemde olmasaydı, şu sıralar genellikle internet güç ve hız problemleriyle andığımız GSM operatörlerinin ve çağrı merkezlerinin halini, düşünmek bile istemiyorum!..

Neyse konumuz bu değil! Konumuz yazının başlığında da yer aldığı gibi “Covid-19 Döneminde (Ki 2020 yılı, bence bu isimle anılacak!) Uzaktan Yönetim Stratejileri”. Ve bu stratejiler içinde, ilk planda yer alan ve de yol haritamızın oluşturulmasını sağlayan “Webinar” toplantıları!

Yalandan uzak durmak adına, görüntülü konuşmalar hariç, bu tür teknolojiyi ilk kez kullanan ve bunu açıklamaktan çekinmeyen, tüm üst düzey genç veya deneyimli yöneticilerimize saygı duyarak, Ar-Ge’ci ve Girişimci özel dostlar ile Vizyoner bilişim uzmanları hariç, ileri teknolojiyi planlamak + üretmek gibi, pek bir derdimiz söz konusu olmadığından, bazı dostlara naçizane hatırlatmak istiyorum. “Bu tür toplantılar öncesi sohbetlerde, uzman yönetim stratejisti veya otoritesi edasıyla, birbirimize attığımız temelsiz hava ve tripler boşlukta kalıyor. Aslında çok net sırıtıyor ve çaktırmadan da olsa tebessümlere yol açıyor.” Aklınızda bulunsun!..

Kimler mi? Onlar kendilerini bilir! 🙂 İş dünyası dışında kendi sosyal yaşamlarında tesadüfen de olsa bir veya iki kez; WhatsApp, Dou, Zoom, Teams, toplantılarına katılan bazı arkadaşlar, bunu uzman bir “Dijital Toplantı Yönetmeni” edasıyla, bazen tesadüfen de olsa katıldıkları Webinarlara yansıtmaya kalkışmıyorlar mı? Pes dememek için zorlanıyorum!

Hele hele, kurumsal yapılarda; online toplantılar ve online kurumsal eğitimler ile online insan kaynakları ve online kurumsal sosyal sorumluluk projeleri, bu kadar gündemdeyken…

Deneyimsiz olmak kesinlikle ayıp değil tabi ki. Herkesin her konuda bir ilki vardır. Önemli olan bunu bilmek araştırmak hazırlık yapmak, gerekirse uzman dostlardan teknolojik destek almak ve zamanı iyi kullanmak gibi!

Bildiğiniz üzere, bu tür dijital toplantılarda en önemli konu ‘zaman’. Zaman; maalesef normal toplantılardan daha hızlı ilerliyor, gibi geliyor. (İzafiyet Teorisi, hemen kendini hatırlatıyor. :)) O nedenle bu tür bir Webinar yönetiyorsanız, o toplantıyla ilgili; toplantının amacı + varsa ve gerekiyorsa bir önceki toplantının çok kısa özeti + gündem maddeleri ve öncelikli söz verme + söz sırasını bekleme + konuşana saygı + etkin dinleme + konuşmaya müdahale etmeme + not alma + varsa sorulara cevap verme + toplantı sonucunu veya sonuçlarını netleştirme + takip edilecek konular ve hedeflerle ilgili stratejik planlama ile bir sonraki toplantıda, gündeme ilk alınacak konular + toplantı raporu ve bu raporun katılımcılara dağıtımının ‘önemi’ konusunda aynı fikirde olduğumuzu düşünüyorum. Evet! Bunlar genel Webinar kuralları!.. Bir de, tabii ki; özel konuları + katılımcıları + amaçları gibi “kendilerine özgü içerikleri” olduğu da muhakkak!

Ayrıca arzu edilirse, tüm webinarların kayıt altına alınabildiğini herkes bildiğinden, eğer kayıt varsa bunu mutlaka toplantı öncesi açıklamakta fayda var. Aksi, bazı sıkıntılara neden olabilir.

Şimdi gelelim, böyle dönemlerdeki Uzaktan/Evden Yönetim Stratejilerine…

Aslında normalden çok farklı değil gibi. Veya en azından bize öyle geliyor. Çünkü henüz daha yaptığımız hamlelerin net sonuçları karşımıza çıkmadı. Bu yıl sonu itibariyle de ancak çıkar ve de önümüzü biraz olsun aydınlatır. Tabii bu olaylar, dünyaya bir ayar verme hamlesi değilse?

Sonuçta önemli olan bu tür kriz dönemlerinin ilk ana ilkesi ayakta kalmak. İkinci ilke ise eğer bir kurumsal yapı söz konusu ise olması gerektiği kadar maddi ve manevi özveride bulunarak işverenler ile çalışanlar arasındaki birlik ve beraberliği sürdürerek bu sıkıntıdan en az fire ile çıkmaktır. İnşallah en kısa zamanda genciyle yaşlısıyla bu sıkıntılı dönemi bir an önce atlatırız.

Yönetim Danışmanlığı

Bu nedenle! Bu gibi, daha önce benzeri pek yaşanmamış ortamlarda, iş dünyası’nın; standart “misyonlu + vizyonlu + organizasyon şemalı + görev tanımlı + swot’lu + farkındalıklı + üretim ve hizmet satışlı + etik kurallı + kurumsal iletişimli + sektörel rekabetli + tedarik zincirli + insan kaynakları performanslı + kurum kimlikli + satış sonrası hizmetli + Vs.”, yönetim stratejilerinin detaylarını bir kenara bırakarak, kurumsal yapı içinde katılımcı çözümler üretecek formüllerin aranması, mümkün olduğu kadar tasarrufa gidilmesi, varsa devlet desteklerinin çok sıkı takip edilmesi ve zorunlu harcamaların nakit akış tablosuna göre yapılması, bildiğiniz gibi özellikle büyük kriz dönemlerinde, yönetim stratejilerimizin olmazsa olmazı!..

Covid-19 Pandemisi gibi, içinde bulunduğumuz uzun vadeli kriz dönemleri de dahil, uzaktan veya yakından – uygulanması gereken özel yönetim stratejilerinde, yapılmasını planladığımız tüm hamlelere; ilkelerimiz ve değerlerimiz doğrultusunda 5N + 1K sistemi ile yaklaşıp, çalışan memnuniyetini ve motivasyonunu Beğeni/Takdir ile manevi anlamda destekleyip, hedeflere ulaşmanın… Ve de yeni stratejik planlar yapmanın, uzaktan yönetimin özel hayata müdahale yetkisi vermediğini de unutmadan, ne kadar önemli olduğunu, zaten hepimiz biliyoruz!

Ancak bilemediğimiz ve 45 yıllık çalışma ile 25 yıllık danışmanlık yaşantımda birçok kez şahit olduğum, üst düzey yöneticilerimize nedense çok ama çok zor gelen “beğenilerini ifade etme ve teşekkürlerini belirtebilme beceriksizliklerinin”, özel ortamlarda 1/1 direkt veya endirekt defalarca hatırlatmalarıma rağmen, halen devam ettiğini görmek, beni gerçekten çok üzüyor.

Aslında, bu yazıyı öncelikle bunun için yazıyorum!.. Yani, tekrar kısaca belirtmek gerekirse…
“Bizim standart yönetim stratejilerimiz içinde, özellikle; iletişim, iletişim, iletişim diye ortalığı çınlatan üst yönetim tarafından Beğeni/Takdir ifade etmenin çok zor olduğunu biliyorum. :)”

Ama lütfen artık kendilerinden rica ediyorum. Yeni dönem Uzaktan/Evden çalışmalarda reply mesaj veya ‘emoji’ ile de olsa “Dijital Teşekkür” ü aman ihmal etmesinler. (HR Dergiden Sayın Alper Toper ve Sayın Ülgen Özmen’e, bana yaptırdıkları çağrışımdan dolayı, çok teşekkürler!)

Ha, bu arada! İşlerini doğru yapanları öncelikle tenzih ederek ve de emeğe her zaman saygı duyarak söylemek gerekirse, Linkedin’de ve sosyal medya’daki bazı danışman (!) arkadaşlar; hemen içinde bulunduğumuz ortamın şeklini alarak “Evden veya uzaktan çalışma + Hariçten saha yönetimi (:)) + Farkındalalık yaratma uzmanı + Vs” olarak, ortalarda “Süperaktif Online Eğitimler + Seminerler + Konferanslar + Söyleşiler” filan diye ahkâm kesmiyorlar mı? Neyse!..

İster – iş sahibi bir lider, ister – üst düzey bir yönetici, ister – bir sivil toplum kuruluşu başkanı olun, böyle dönemlerin tüm liderler için çok zor olduğu muhakkak. Hele ki kaynak sıkıntısı da varsa. Ama sonuçta lider olmak kolay değil. Türkiye Halkla İlişkiler Derneği Başkanı Sn. Fügen Toksü’nünde belirttiği gibi “Kısaca bu dönem liderler için ciddi bir sınav. Bu sınavda liderlerin; özünde insanı ve toplumu kapsayan, dayanışmayı içeren, çalışanlarını koruyan, hızlıca, sakin, doğru ve çevik kararlar alarak, işyerlerini yaşatmak, bilincinde olması gerekiyor.” değil mi?

Son olarakta; Covid-19 döneminde, İK ve yeni işe alınacak bazı beyaz yaka pozisyonlarla ilgili Linkedinde yapılan veri araştırmalarındaki çok güzel bir tespitle yazımı noktalamak istiyorum.

Covid-19 ile birlikte, işe alım özellikleri de değişti. Önceden satış pozisyonları için, sınıfına göre ehliyetli ve deneyimli olmak tercih edilirken, şimdi Zoom kullanma tecrübelerine bakılıyor! 🙂

Ve bu tespit de, bu yazının zamanlamasının ne kadar doğru olduğunu yansıtıyor!

01.06.2020 Bugün yeniden şekillenen iş yaşamımızın, hayırlı ve uğurlu olması dileğiyle…

Sevgi ve saygılarımla

ALİ RIZA DEĞER

Siz de KRC Yönetim Danışmanlık Hizmetleri Finans Danışmanlığı hakkında detaylı bilgi almak için +90 216 4747426 / +90 530 5802480 numaralı telefonlarımızdan ya da info@krcyonetim.com mail adresimizden bize ulaşabilirsiniz.