0530 580 24 80 - 0216 474 74 26
info@krcyonetim.com

Blog Yazılarımız

DOĞAL MARKA ELÇİLERİ VE MARKA MATRİSİ

Merhaba Sevgili Dostlarım,
Marka olmanın, hem kişisel hem de kurumsal olarak hepimiz için; özlemini duyduğumuz bir kavram olduğu konusunda, aynı fikirde olduğumuz düşüncesindeyim.

Kişisel olarak bu kavramla ilgilenenler için, “Yaşamda Marka Olmak” isimli e-makalemi ve de internetten ücretsiz olarak indirip okuyabileceğiniz, aynı isimdeki e-kitabımı önerebilirim! 🙂

Kurumsal olarak ise “Marka” ile ilgili tanım ve açıklamalara çok fazla girmeden, iş dünyasında nelerin yapılabileceğini de, bu yazıda sizlerle birlikte bir kez daha gözden geçirmek istiyorum.

Günden güne üretimin ve ticaretin zorlaştığı, ulusal ve uluslararası anlamda rekabetin arttığı ekonomik yaşamda “Marka Olmak”; kurumsallığın ve sürdürülebilirliğin 1 nolu temel noktası!

Bu noktada “Marka Olma Yolunda” başarılara imza atan şirketlerin attığı adımlara, biraz daha yakından bakarsak, standart ve özel niteliklerinin yanında, genellikle karşımıza çıkan tabloda;

*) Marka ile ilgili patent vs. dâhil, tüm koruma önlemlerini önceden almak…

*) Sektörün dinamikleri ile ulusal ve uluslararası pazarları incelemek…

*) Belirlenen amaç ve hedeflere göre, iç ve dış kaynakları temin etmek…

*) Ürün veya hizmette, hedef kitlelere yönelik belirli bir kaliteyi yakalamak…

*) Pazar analizleri ve rekabet kurallarına göre, ürün veya hizmet çeşitliliği arttırmak…

*) Kurumsal iletişim ve tanıtım çalışmalarına özen göstermek…

*) Paydaşların ihtiyaçlarına, daha geniş bir yaklaşım sergilemek…

*) Ekip çalışmalarına destek vermek ve özendirmek…

*) Tüm kurumsal etik kurallara saygı duymak…

*) Teknolojik ve dijital gelişmeleri yakından takip etmek…

*) Gerekirse yeni stratejilerle, yeni pazarlara yönelmek…

*) Satış trendlerini izlemek ve gerekli analizleri yapmak…

*) Tedarik zinciri ve dağıtım kanallarında sorunsuz olmak…

*) Satış sonrası hizmetlerde, rakiplerden önde yer almak…

*) Özellikle sosyal medya çalışmalarını desteklemek…

*) Müşteri memnuniyetsizliklerine hızlı çözüm üretmek…

*) Müşteri memnuniyetini her zaman en önde tutmak…

*) Çalışanlarına değer vermek ve her şeyden önce saygın bir işveren markası yaratmak…

Gibi şıkların yer aldığını görmekteyiz!..

Bu şıkları; sektörünüze, şirketinize, rakiplerinize, hedeflediğiniz pazar payına ve sürdürülebilir amaçlarınıza göre azaltarak veya çoğaltarak, yolunuza devam etmek istiyorsanız, doğru yerde bulunuyor ve doğru işlerle meşgul oluyorsunuz, demektir!

Profesyonel anlamdaki Marka Elçileri’ni (Marka elçileri; markanın ürünlerini veya hizmetlerini tanıtıp – tavsiye ederek, marka ile hedef kitlesi arasındaki iletişimi sağlayan kişilerdir. ‘Marka’ Elçilerinin görev tanımları, çalıştığı kuruma ve markaya bağlı olarak değişebilir!.. Kariyer. Net) yazımızın konusu dışında tuttuğumuzdan… “Doğal Marka Elçileri”mizin oluşturulmasında, bu şıklar içindeki en önemli maddelerin, son’dan 1 + 2 + 3. Yani; “Çalışanlarına değer vermek ve herşeyden önce saygın bir işveren markası yaratmak” + “Müşteri memnuniyetini her zaman en önde tutmak” + “Müşteri memnuniyetsizliklerine hızlı çözüm üretmek” olduğu, kesinlikle düşündüğünüzü biliyorum.

Eğer bunları; rakiplerimizden daha iyi yapabiliyorsak, zaten mesele yok!

Neden derseniz? Doğal Marka Elçilerinizi, takımınızın taraftarı gibi düşünebilirsiniz! Derim.
Çünkü, herhangi bir takımın taraftarları; o takımın, en büyük entelektüel öz kaynağıdır!..

Neyse, bu satırlara kadar marka olmak konusuna, “İnsan” faktörünü dikkate alarak yaklaştık.

Şimdi de olaya ürün veya hizmet yönünden bakarsak, karşımıza “Marka Matrisi” çıkmakta!

Marka Matrisi; “Ansoff Matrisi” olarakta bilinen, stratejik planlama ve marka yönetiminde, ünlü matematik üstadı Harry Igor Ansoff (1918 / 2002) tarafından, pazarlama dünyası içinde kullanılmaya başlayan bir kavram!..

Bildiğiniz gibi, Matris; istatistikte, bir konu veya projeyle ilgili ögeler kümesinin, yatay + dikey + çapraz + eğri şekillerde, düzenlenmiş biçimini ifade etmekte!

Sayın Semih Aslan’ın MarkaMüdürü.Com sitesinde çok güzel açıkladığı şekliyle…

“Ansoff Matrisi; ürünü mü yoksa pazarı mı büyüteceğine karar vermek, riskleri görmek ve büyümenin yolunu çizmek isteyenler için sistematik düşünmeye yardımcı olan bir yöntemdir. Nesillerdir pazarlamacılar ve iş geliştirme uzmanları tarafından sıklıkla kullanılmaktadır.”

Marka Matrisi’nde ilk olarak, “Mevcut Ürün veya Hizmet” ile “Mevcut Pazar” dinamikleri ele alınmakta ve bu noktada; yatırım, maliyet, fiyat, kapasite, kalite, tanıtım harcamaları, dağıtım kanalları, rekabet analizleri ve pazar payı ile markanın pazardaki konumu belirlenmekte. Eğer bu konumdan memnunsak, şimdilik mesele yok. Ama değilsek, mevcut ürünlerimiz için, ikinci aşamaya – Yani “Yeni Pazar”lara yönelmemiz gerekiyor.

Bu yeni pazarlar; yeni müşteri deneyimleri ve yeni coğrafi alanlar ile yurtdışı satışlar, olabilir.

Bunlarla ilgili organizasyon kabiliyetimiz ve gücümüz varsa, yine mesele yok. Gerekli alt yapıyı oluşturduktan sonra, hemen harekete geçebiliriz.

Peki, mevcut ürün veya hizmetlerimiz ile bu aşamaları uygulamak, sürdürülebilir bir marka olmak için yeterli mi? diye, size sorsam! Hayır, diyeceğinizden adım gibi eminim! 🙂

Bu noktada, mevcut ürünlerimiz veya hizmetlerimizdeki çeşitliliği arttırmak ve yeni ürünlerle yeni müşterilerimize ulaşmanın önemini – Siz zaten, benden çok daha iyi biliyorsunuz!..

Bunları yaparken de, markalarımızın satışlarını desteklemek ve karlılığımızı arttırmak adına;

*) Tüm kararlarda, ortak akılla hareket etmek…

*) Yönetim kadroları ile görüş alışverişinde bulunmak…

*) Kurumsal yönetim ilkelerine özen göstermek…

*) Satış destek promosyonlarında fark yaratmak…

*) Sosyal sorumluluk projelerine, müşterilerinizi de dâhil etmek…

*) Çevresel hareketlerde duyarlı olmak…

*) Enerji ve atık tasarrufunu ön planda tutmak…

*) Sektörel rekabet kurallarına uymak…

*) Sosyal Medya’yı da ihmal etmeden, tüketici problemlerine çözümler sunmak…

Kesinlikle, unutmamamız gerekenler arasında olmalı ve belirli dönemsel aralıklarla yapılacak “Durum + Swot” Analizlerine göre stratejik planlama, güncellemeleri de ihmal edilmemelidir!

Doğal marka elçileri konusuna katkılarından dolayı Sayın; B. Şenver + Y. Ercan + A. Yargı Can + T. Selahattin İş + M. Bolgün + M. Vanlı + E. Gündüz + M. Yavuzlar’a en içten teşekkürlerimle!..

Daha mutlu bir gelecek için, iş dünyanızda; doğal marka elçileriniz ile marka matrisinizin, her zaman pozitif yönde, sürdürülebilir ivmeler kazanması dileğiyle…

Sevgi ve saygılarımla

ALİ RIZA DEĞER

Siz de KRC Yönetim Danışmanlık Hizmetleri Finans Danışmanlığı hakkında detaylı bilgi almak için +90 216 4747426 / +90 530 5802480 numaralı telefonlarımızdan ya da info@krcyonetim.com mail adresimizden bize ulaşabilirsiniz.