Merhaba Sevgili Dostlarım.
Bu yazıda, sizleri; İnsan Kaynakları Yöneticilerimiz için, genellikle işe alımlarda vazgeçilmezler arasında olan “Kişisel Analizler / Kişilik Envanterleri” konusuna, değişik bir açıdan bakmaya ve incelemeye davet etmek istiyorum.
Ama önce, yazının başlığında da yer alan “Kurumsal Analizler”e kısaca bir göz atarsak, birçok yerde karşımıza çıktığı gibi, konunun ana başlıkları’nın; “Durum Analizi / Kurumsal Check-Up” ve de özellikle ihracat destekli Ur-Ge Projelerinde “İhtiyaç Analizi” şeklinde karşımıza çıktığını görmekteyiz. Bunların hassas detaylarını bir başka yazıda paylaşmak dileğiyle, kişilik analizleri ile olarak yazımıza devam ediyoruz…
Genellikle eleman ilanlarında yer alan ortak standart özellikler mutlaka dikkatinizi çekmiştir.
– Prezantabl… 🙂
– Sorumluluk sahibi…
– Motivasyonu yüksek…
– Takım çalışmasına yatkın…
– Liderlik yeteneklerine sahip…
– İletişimde problemi olmayan…
– Analitik / Çözümsel düşünebilen…
– Etik değerlerden ödün vermeyen…
– Açık ve şeffaf hareket kabiliyeti olan…
– Girişimci ve mücadeleci bir ruha sahip…
– İkna kabiliyeti olan ve zamanı iyi kullanan…
– Empati kurabilen ve arkadaşlığa önem veren…
– Yaratıcı çözümler üreten ve karar almada sonuç odaklı…
Bu özelliklerin tamamı olmasa bile, 6-7 tanesini bünyenizde barındırıyor sanız ne mutlu size 🙂
İhtiyaç duyulan elemanların, iş konusuyla ilgili; eğitimleri, tecrübeleri, uzmanlık dereceleri, bilgisayar ve yabancı dil bilgileri, geçmemeleri gereken yaşları (!), edindikleri sertifikalar gibi teknik özellikler bir yana, yukarıdaki standart özelliklere baktığımızda İK uzmanlarının “Aday” hakkında karar verme noktasında en büyük dayanaklarının, “Kişilik Envanterleri / Analizleri / Testleri” sonuçlarına göre olduğunu, birçok yerde görmekteyiz.
Bu konuları, tam olarak ilgi ve uzmanlık alanlarımda her zaman çok ön plana çıkartmamama rağmen, geçtiğimiz hafta Dünya Gazetesinde konunun çok değerli uzmanlarından Sayın Ayşe Nazmiye Uça’nın (DATASSİT) “İş İlanlarının – Dayanılmaz Hafifliği” başlıklı yazısında; konuyla ilgili özellikle KOBİ’lere yönelik “Eleman ve İşveren” olarak karşılıklı yaşanan sıkıntılara dair…
[Kişilik testleri işe yarar mı? İşe alım sürecini teknolojiye adapte etmek ya da en azından işe alınması muhtemel adayları online çözümlenecek bir kişilik testine tabi tutmak da pekâlâ bir çözüm olabilir. Ancak burada testin niteliği kadar, testin sonuçlarını analiz edecek personelin veya siz analiz ediyorsanız sizin niteliğiniz de büyük önem taşır. İş ilanınıza gelen özgeçmişler fazlasıyla analitik bir personelle karşı karşıya olduğunuzu gösterebilir. Ancak kişilik testinde bu şahıs ya tam tersi çıkarsa? Hangisine gözü kapalı güveneceksiniz. Kişilik Analizlerine mi? Özgeçmişe mi? Belki önce kendinize bir kişilik testi yaparak işe koyulmalısınız!]… Şeklindeki bölümü okuduktan sonra, gerekli güncel araştırmaları yapıp, bu yazıyı yazmaya karar verdim.
Kişilik Testleri, genellikle sonuçlarının % 100 doğru olması her zaman beklenmemekle birlikte yaklaşık olarak adaylarınızla ilgili incelemeleri yaparken; onların doğru kişi olup olmadığından emin olmanızı sağlar. Elemanlarınızı çok daha yakından tanıyarak gelecek planlarınızı sağlam temeller üzerine oturtur. İleride yaşanabilecek performans düşüklüklerinin sebepleri üzerine sizlere ışık tutar. Daha önemli görevleri üstlenip – üstlenemeyecekleri hakkında ön bilgi verir.
Ayrıca üst düzey bir yönetici olarak, ciddi bir şekilde yapılandırılmış olanlardan herhangi birini tercih ederek, kendi kişisel analizinizi yapmak isterseniz, ortaya çıkacak neticelerin;
– Size sıkıntı veren ve motive eden unsurlar ile çatışma durumlarına yaklaşımınız ve sorunları nasıl çözdüğünüz gibi, birçok konuda kişisel farkındalığınızı arttırmanıza…
– Takım çalışmalarını kolaylaştırarak, çatışmaları en aza indirmenize…
– Kişiye özel yaklaşımlar ile güçlü iletişim becerilerinizi geliştirmenize…
– Çalışanlarınızı ve ekip üyelerinizi, onların tercihleri ve önceliklerini anlayarak daha etkili yönetmenize destek olarak kendini iyi tanıyan, çok yönlü ve etkili liderler olmanıza…
Yardımcı olduğunu da görebilirsiniz!..
Kişilik Analizleri ile ilgili internette karşımıza çıkan alternatiflerde sektörlere yönelik olanlarda mevcut. Yani adaylarınızın genel özelliklerinden maada sektörünüze yatkın olup olmadıklarını da test edebiliyorsunuz.
Bunların içinde; Disc Kişilik Envanteri + Thomas Kişilik Envanteri + Hogan Kişilik Ölçümleri + Assessment Systems + 16 Personalities Testi + Psikoloji Testleri + Ennegram Kuramı Testleri + Duygusal Zeka Testleri… İlk göze çarpanlar!
Bunlarla ilgili tüm özel bilgilere, isimlerini yazarak yapacağınız internet araştırmalarından ulaşmanız mümkün. Ancak – hangisini; kendinize ve işinize uygun olarak seçeceğiniz veya İK seçme yerleştirmede tercih edeceğiniz de, tamamen size kalmış!.. 🙂
Bu testler size kişilerle (kendiniz veya test yaptığınız) ilgili genellikle aşağıdaki başlıkları sunar;
– Bir problem karşısında hızlı düşünüp çabuk karar verebilir mi?
– Çalışmalarında başarılı olup, kariyer planında hızla yükselebilir mi?
– Çatışmaları iyi yönetip problemleri çözüm üretebilir mi?
– Düz ve dolaylı mantık yürütmede ne kadar başarılı?
– Sayılarla ilgili hızlı ve hatasız işlem yapma kabiliyeti var mı?
– Değişime yatkın mı? Ne derece uyum sağlayabilir?
– Görevinin zihinsel alt yapı talepleriyle başa çıkabilir mi?
– Kurumsal ve kişisel eğitimlerle, bu kişiyi ne ölçüde geliştirebiliriz?
– Daha zorlu görevlere yeterince meydan okuyabilir mi?
– Kurumda / Şirkette değişimi teşvik eder mi?
Bu tür – kişilik envanterlerinin / analizlerinin / testlerinin – işleyişi; sizin, sorulara – kendiniz hakkında verdiğiniz cevaplardan yola çıkarak, kişilik özellikleriniz ile ilgili rapor çıkartmaktır.
Bu yönüyle testler, manipülasyona açık gibi görünürler.
Ama testlerin pek çoğunda, kendi içinde tutarlılık göstergeleri vardır.
Yani sonuç raporları, testi hangi düzeyde yanıltmaya çalıştığınızı da gösterir.
Bu da tutarlılığınız la ilgili bir gösterge olarak ayrıca değerlendirilir.
Bu nedenle bu gibi durumlarda testi olabildiğince dürüst ve tutarlı doldurmanız önemlidir.
Sizlerinde çok iyi bildiği gibi günden güne gelişen ve kurumsallaşmaya yönelen iş dünyamızda şirketler ve kurumlar, değerlerini ve ilkelerini her zaman ön plana çıkartıyor. Sürdürülebilirlik açısından da bunlara destek verecek, uyumlu kadrolar kurmayı arzu ediyor.
Neticede; bu uyum içinde yer almak istiyorsanız, emeklerinizin karşılığını almanız dileğiyle…
Sevgi ve saygılarımla
ALİ RIZA DEĞER
Siz de KRC Yönetim Danışmanlık Hizmetleri Finans Danışmanlığı hakkında detaylı bilgi almak için +90 216 4747426 / +90 530 5802480 numaralı telefonlarımızdan ya da info@krcyonetim.com mail adresimizden bize ulaşabilirsiniz.